TVK HELIOFOL szélesfólia

A PARTIUM ’70 Zrt. Magyarország vezető szélesfólia gyártója. A TVK HELIOFOL termékcsalád a több évtizedes gyártási tapasztalatot és a felhasználói igények alapján folytatott következetes fejlesztés eredményeit egyesíti. A széles választék lehetőséget nyújt a felhasználói céloknak leginkább megfelelő típus kiválasztására.
TVK HELIOFOL fóliák kiváló minőségét a magas szaktudás, a folyamatos minőségellenőrzés és az ISO 9001 szerint működő, tanúsított minőségbiztosítási rendszer garantálja.

TVK HELIOFOL szélesfóliák az alábbi kedvező tulajdonságokkal rendelkeznek:

 • kiváló UV stablitás
 • jó fényáteresztő képesség
 • nagy szakítószilárdság
 • koextrudált, háromrétegű szerkezet
 • nyolcrétegű hajtogatás, rövid tekercsszélesség
 • fiziológiailag közömbösek
 • teljes mértékben újrahasznosíthatók

TVK HELIOFOL szélesfólia termékcsalád a következő termékcsoportokat tartalmazza:

 • sátorfóliák
 • talajtakaró fóliák
 • silófóliák
 • általános takarófóliák
 • építőipari fóliák

TVK HELIOFOL sátorfóliák kiváló fényáteresztő képességükkel, nagy rugalmasságukkal, szakítószilárdságukkal és időjárás-állóságukkal tűnnek ki. A felhasználási célnak megfelelően adalékolt többrétegű fóliatípusok optimális feltételeket biztosítanak a különböző növényi kultúrák termesztéséhez.

TVK HELIOFOL talajtakaró fóliák a talaj hőmérsékletének emelésével, a nedvességtartalom megőrzésével, és a gyomnövények fejlődésének meggátolásával a lehető legkedvezőbb feltételeket biztosítják a haszonnövények fejlődéséhez. Alkalmazásukkal a növényvédő szerek felhasználása jelentősen csökkenthető. Használatuk a biokertészetekben különösen előnyös.

TVK HELIOFOL silófólia alatt történő tárolás mellett a silózott takarmány 1 évig nem veszít minőségéből. A felhasználási területe jellemző éghajlati viszonyok és a tárolandó takarmány tulajdonságaitól függően fekete vagy fehér/fekete silófóliákat célszerű használni.

TVK HELIOFOL általános takarófóliák takarási célra, túlnyomórészt polietilén regranból gyártott fekete vagy színkötés nélküli (a regranulátum színétől függően változó színű) fóliák.

A TVK HELIOFOL építőipari fóliával letakarva védjük az időjárás viszontagságaitól a cement, tégla, fa stb. árukat. Használatával az építőanyagok tárolásánál adódó veszteségek jelentős mértékben csökkenthetők. Ideiglenes létesítmények, védett munkaterületek gyorsan és viszonylag kis költséggel létesíthetők TVK HELIOFOL építőipari fóliából, így a munkavégzés függetleníthető az időjárás változásaitól. Nagy felületű betonozási munkáknál a beton kiszáradását, az ebből adódó repedezést folyamatos locsolással akadályozzák meg. A TVK HELIOFOL építőipari fólia alkalmazásával ez praktikusabban kevesebb munkaráfordítással oldható meg. 

A TVK HELIOFOL fóliák jelölésrendszere

A felhasználási területre utaló betűjel:
S – sátorfólia
T – takarófólia
Q – silófólia
Az UV sugárzással szembeni ellenállás években.
A fólia tulajdonságaira utaló betűjelek. Jelentésük a kiválasztási útmutatóban található.

Példa: A natúr színű, 1 évre UV stabilizált, csepegésgátló és fénydiffúzor adalékkal gyártott, növelt hőtároló képességű sátorfólia jelölése: S1NCDH

A fenti jelölésrendszer a nehezen éghető PE fóliákra nem vonatkozik!

A PARTIUM ’70 Zrt. termékcímkéje

A TVK-HELIFOL fóliák jelölésrendszere

Típusjel

Jellemzők

Felhasználási javaslat

S0N

Natúr színű, kiváló fényáteresztő képességű, UV stabilizátort nem tartalmazó fólia.

Sátorfóliaként rövid idejű felhasználásra. Októberi felhúzás esetén max. 6 hónapig használható.

S1N

S2N

S3N

S4N

Natúr színű, kiváló fényáteresztő képességű, 1, 2, 3 vagy 4 évre UV stabilizált fólia. A 2, 3 és 4 évre UV stabilizált fóliák a növényvédő szereknek fokozottan ellenállnak.

Sátorfóliaként általános használatra. A 3 és 4 éves fóliáknál a felület fokozatos elszennyeződése miatt a harmadik évtől kismértékű fényáteresztő képesség csökkenéssel kell számolni, amely a fényigényes növényeknél a téli időszakban ugyanilyen arányú termelés csökkenést okozhat.

S1NV

Natúr színű, kiváló fényáteresztő képességű, 1 évre UV stabilizált, növényvédő szernek fokozottan ellenálló fólia.

Sátorfóliaként használható. Az elemi kén kivételével a legtöbb növényvédő szernek ellenálló fólia, ezért különösen ajánlatos belső fóliát nem használóknak.

SKK

Enyhén kékes árnyalatú, 2 szezonra (június, július, augusztus hónapok kivételével) tervezett, UV stabil fólia.

Sátorfóliaként kiskertekben, hobbikertészeknek ajánlott, várható élettartama 2 szezonra tervezett úgy, ha legkritikusabb hónapokban (június, július, augusztus hónapok kivételével) leszedik a sátorról, és ősszel kerül ismét felhúzásra.

S1NC

S2NC

Natúr színű, kiváló fényáteresztő képességű, 1 vagy 2 évre stabilizált, csepegésgátló adalékot tartalmazó, háromrétegű fólia.

Csepegő vízre és gombabetegségekre érzékeny, nagy fényigényű növények termesztéséhez ajánlott sátorfólia.

S1ND

S2ND

S3ND

S4ND

Natúr színű, 1, 2, 3 vagy 4 évre UV stabilizált speciális fénydiffúzorral adalékolt fólia. A fénydiffúzor a fény szórásával a fóliasátor minden részében árnyékmentes, egyenletes fényeloszlást biztosít, ugyanakkor az átbocsátott fény mennyiségét nem csökkenti.

Sátorfóliaként általános használatra, nagyobb terméshozamok elérésére. Nyáron a fény szórása miatt az erős napsugárzás okozta égés veszélyét csökkenti. A téli hónapokban a hasznosítható fény mennyiségét megnöveli. A 3 és 4 éves fóliáknál a felület fokozatos elszennyeződése miatt a harmadik évtől kismértékű fényáteresztő képesség csökkenéssel kell számolni, amely a fényigényes növényeknél a téli időszakban ugyanilyen arányú termelés csökkenést okozhat.

S1NCD

S2NCD

 

Natúr színű, 1 vagy 2 évre stabilizált fólia, amely a csepegésgátló és a fénydiffúzoros hatást egyidejűleg biztosítja.

Csepegő vízre érzékeny növények termesztéséhez, nagy terméshozamok elérésére. A csepegésgátolt és a fénydiffúzor tartalmú fóliák előnyös tulajdonságát egyesíti.

S1NH

S2NH

S3NH

S4NH

Natúr színű, 1, 2, 3 vagy 4 évre UV stabilizált, növelt hőtároló képességű, háromrétegű fólia. A speciális alapanyag és fóliaszerkezet miatt a sátor alatt a szokásosnál magasabb hőmérséklet alakul ki.

Sátorfóliaként téli használatra különösen alkalmas. Használata a magasabb sátorhőmérséklet miatt a fagykár veszélyét csökkenti és energia-megtakarítást eredményez. A 3 és 4 éves fóliáknál a felület fokozatos elszennyeződése miatt a harmadik évtől kismértékű fényáteresztő képesség csökkenéssel kell számolni, amely a fényigényes növényeknél a téli időszakban ugyanilyen arányú termelés csökkenést okozhat.

S1NCH

S2NCH

 

Natúr színű, 1 vagy 2 évre UV stabilizált, csepegésgátló adalékot tartalmazó, növelt hőtároló képességű háromrétegű fólia.

Csepegő vízre és gombabetegségekre érzékeny növények termesztésére, téli használatra ajánlott. Egyesíti a csepegésgátolt tulajdonságot a magasabb sátorhőmérséklet előnyeivel.

S1NDH

S2NDH

S3NDH

S4NDH

Natúr színű, 1, 2,3 vagy 4 évre UV stabilizált fénydiffúzoros adalékot tartalmazó, növelt hőtároló képességű háromrétegű fólia.

Egyesíti a fénydiffúzor és a hőtároló hatás előnyeit. Nagyobb termésátlagot és télen energia megtakarítást eredményez. Csökkenti a fagykár veszélyét. A 3 és 4 éves fóliáknál a felület fokozatos elszennyeződése miatt a harmadik évtől kismértékű fényáteresztő képesség csökkenéssel kell számolni, amely a fényigényes növényeknél a téli időszakban ugyanilyen arányú termelés csökkenést okozhat.

S1NCDH

S2NCDH

 

Natúr színű, 1 vagy 2 évre UV stabilizált, csepegésgátló és fénydiffúzor adalékkal gyártott, növelt hőtároló képességű háromrétegű fólia.

Csepegő vízre, és erős napsugárzásra érzékeny növények termesztésére. Használata csökkenti a fagyveszélyt és energia megtakarítást eredményez, növeli a termésátlagokat. Egyesíti a csepegésgátló és a fénydiffúzor hatást a növelt hőtároló képesség előnyeivel.

S1NIR

S2NIR

S3NIR

S4NIR

Natúr színű, 1,2,3 vagy 4 évre UV stabilizált, infrared adalékot tartalmazó fólia. A speciális IR abszorber miatt a sátor alatt a szokásosnál magasabb hőmérséklet alakul ki.

Sátorfóliaként használata a magasabb sátorhőmérséklet miatt a fagykár veszélyét csökkenteni és energia-megtakarítást eredményez. A 3 és 4 éves fóliáknál a felület fokozatos elszennyeződése miatt a harmadik évtől kismértékű fényáteresztő képesség csökkenéssel kell számolni, amely a fényigényes növényeknél a téli időszakban ugyanilyen arányú termelés csökkenést okozhat.

S0B

Natúr színű, UV stabilizátort nem tartalmazó, kiváló fényáteresztő képességű fólia.

Fóliasátrakban belső fóliaként, rövidebb idejű felhasználásra. Alkalmazásával javul a sátor hőszigetelése és energia takarítható meg, használata csökkenti a fagyveszélyt.

S1B

Natúr színű, 1 évre UV stabilizált, kiváló fényáteresztő képességű fólia.

Fóliasátrakban belső fóliaként, egy éves felhasználásra. Alkalmazásával javul a sátor hőszigetelése és energia takarítható meg, használata csökkenti a fagyveszélyt.

S0BC

Natúr színű, UV stabilizátort nem tartalmazó, csepegésgátló adalékot tartalmazó fólia.

Fóliasátrakban belső fóliaként, csepegő vízre érzékeny növények termesztésére, rövid idejű felhasználásra. Alkalmazásával javul a sátor hőszigetelése és energia takarítható meg, használata csökkenti a fagyveszélyt.

S1BC

Natúr színű, 1 évre UV stabilizált, csepegésgátló adalékot tartalmazó fólia.

Fóliasátrakban belső fóliaként, csepegő vízre érzékeny növények termesztésére. Alkalmazásával javul a sátor hőszigetelése és energia takarítható meg, használata csökkenti a fagyveszélyt.

S1BD

Natúr színű, 1 évre UV stabilizált, fénydiffúzor adalékot tartalmazó fólia.

Fóliasátrakban belső fóliaként, erős napsugárzásra érzékeny növények termesztésére. Alkalmazásával javul a sátor hőszigetelése és energia takarítható meg, használata csökkenti a fagyveszélyt.

S1BCD

Natúr színű, 1 évre UV stabilizált, csepegésgátló és fénydiffúzor adalékot tartalmazó fólia.

Fóliasátrakban belső fóliaként, csepegő vízre és erős napsugárzásra érzékeny növények termesztésére. Alkalmazásával javul a sátor hőszigetelése és energia takarítható meg, használata csökkenti a fagyveszélyt.

S1NOR

S2NOR

Natúr színű, 1 vagy 2 évre UV stabilizált, kiemelkedően jó vegyszerállóságú fólia.

A legújabb fejlesztésű, ún. NOR stabilizátort tartalmazó, rózsatermesztéshez ajánlott fólia.

S2NORC

 

 

Natúr színű, 1 vagy 2 éves UV stabilizált, kiemelkedően jó vegyszerállóságú, csepegésgátló adalékot tartalmazó fólia.

A legújabb fejlesztésű, ún. NOR stabilizátort tartalmazó, rózsatermesztéshez ajánlott csepegésgátolt fólia.

S2NORH

 

 

Natúr színű, 2 éves UV stabilizált növelt hőtároló képességű, kiemelkedően jó vegyszerállóságú, csepegésgátló adalékot tartalmazó háromrétegű fólia.

A legújabb fejlesztésű, ún. NOR stabilizátort tartalmazó, rózsatermesztéshez ajánlott növelt hőtároló képességű, csepegésgátolt fólia.

S2NORHC

 

 

Natúr színű, 2 évre UV stabilizált növelt hőtároló képességű, kiemelkedően jó vegyszerállóságú, csepegésgátló adalékot tartalmazó háromrétegű fólia.

A legújabb fejlesztésű, ún. NOR stabilizátort tartalmazó, rózsatermesztéshez ajánlott növelt hőtároló képességű, csepegésgátolt fólia.

S1F

 

S2F

Fekete, 1 vagy 2 évre UV stabilizált, nem fényáteresztő fólia.

Speciális fóliasátrakhoz, például gombatermesztéshez, szárnyasok (pulyka, liba, fácán, stb.) tenyésztéséhez.

S1FW

S2FW

Egyik oldalán fekete, másik oldalán fehér, 1 vagy 2 évre UV stabilizált, nem fényáteresztő fólia.

Speciális fóliasátrakhoz, például gombatermesztéshez, szárnyasok (pulyka, liba, fácán, stb.) tenyésztéséhez. A külső fehér réteg a napsugarak nagy részét visszaveri, ezért a sátor hőmérséklete alacsonyabb mint fekete fólia esetén.

S10PB2

Opálos színű, téli használatra UV stabil, égésgátló adalékot (B2-es fokozat) tartalmazó PE fólia.

Égésgátolt (B2-es fokozat) UV stabil fólia, kültéri használat esetén csak a téli hónapokra ajánlott.

S1NB2

Natúr színű, 1 évre UV stabilizált, égésgátló adalékot (B2-es fokozat) tartalmazó fólia, téli-nyári használatra.

Égésgátolt (B2-es fokozat) UV stabil fólia, kültéri használat esetén 1 évre ajánlott.

T0MN

/3;/6

 

Natúr színű, három vagy hat hónap használatára javasolt talajtakaró fólia.

Talajtakaró fóliaként használva az üvegház hatás miatt magasabb talajhőmérsékletet biztosít, megakadályozza a talaj nedvességtartalmának elpárolgását.

T0MF

/3;/6

/A;/F

Áttetsző vagy fedett fekete színű, három vagy hat hónap használatra javasolt talajtakaró fólia.

Talajtakaró fóliaként használva, felmelegedve az alatta lévő talajfelszínt is felmelegíti. Megakadályozza a talaj kiszáradását. A fény elzárásával gátolja a gyomnövények növekedését. Alkalmazásával a növényvédő szerek mennyisége csökkenthető.

T0MZ

/3;/6

/A;/F

Áttetsző vagy fedett zöldes színű, három vagy hat hónap használatra javasolt talajtakaró fólia.

Alkalmazása optimális feltételeket biztosít a haszonnövények fejlődéséhez, és jelentősen gátolja a gyomok növekedését. Használatával a növényvédő szerek mennyisége jelentősen csökkenthető.

T0ML

/3;/6

/A;/F

Áttetsző vagy fedett lila színű, három vagy hat hónap használatra javasolt talajtakaró fólia.

Alkalmazása optimális feltételeket biztosít a haszonnövények fejlődéséhez, és jelentősen gátolja a gyomok növekedését. Használatával a növényvédő szerek mennyisége jelentősen csökkenthető.

T0AF

Fekete színű, UV stabilizátort nem tartalmazó általános takarófólia.

Általános takarási célra, például szalma átmeneti megóvására. Októberi használatbavétel esetén maximum 6 hónapig, egyébként, 4 hónapig használható.

T0AFR

Fekete színű, UV stabilizátort nem tartalmazó regranulátomos általános takarófólia.

Általános takarási célra, például szalma átmeneti megóvására. Októberi használatbavétel esetén maximum 6 hónapig, egyébként, 4 hónapig használható.

EFR

PE regranulátumból készült fekete építőipari fólia.

Építkezéseknél használt anyagok átmeneti megóvására.

ESZNR

PE regranulátumból készült színkikötés nélküli építőipari fólia.

Építkezéseknél használt anyagok átmeneti megóvására.

ENR

PE regranulátumból készült natúr építőipari fólia.

Építkezéseknél használt anyagok átmeneti megóvására. Abban az esetben ajánlott, ha fontos az átlátszóság, és a használati idő nem hosszabb 3 hónapnál.

ENUR

UV stabilizátort tartalmazó, regranulátumból készült natúr építőipari fólia.

Építkezéseknél használt anyagok átmeneti megóvására. Abban az esetben ajánlott, ha fontos az átlátszóság, és a használati idő nem hosszabb 6 hónapnál.

Q1F

Fekete színű, nem fényáteresztő, 1 évre UV stabilizált, háromrétegű silófólia.

Takarmánysilók betakarására, megóvására. Alkalmazása optimális feltételeket biztosít a tápanyagok és vitaminok hosszú ideig történő megőrzéséhez.

Q1W

Q2W

Q3W

Fehér színű, 1, 2 vagy 3 évre stabilizált, háromrétegű silófólia.

Takarmánysilók betakarására, megóvására. A fehér szín a napsugárzás jelentős részét visszaveri, és a fólia alatt alacsonyabb hőmérséklet alakul ki.

Q1WF

Egyik oldalán fehér, másik oldalán fekete, 1 évre UV stabilizált, nem fényáteresztő, háromrétegű silófólia.

Takarmánysilók betakarására, megóvására. A fekete réteg fokozott fényáteresztő képesség csökkenést biztosít.

Méretválaszték:

A fólia méreteit megrendeléskor a fóliavastagság, a fóliaszélesség és a tekercshossz előírásával kell megadni.
A növelt hőtároló képességű fóliák (típusjelben H betűvel jelölve) csak 12 m szélességik gyárthatók.

Típusjel

Fóliaszélesség(m)

Fóliavastagság(mm)

Tekercshossz(m)

Hajtott kivitel

Példa:

S1NCDH

12

0,15

60

4

A TVK HELIOFOL mezőgazdasági fóliák különböző vastagsághoz és fóliaszélességhez tartozó legnagyobb tekercs hosszait a következő táblázat tartalmazza.

Szélesség (m)

4,2

5

6

8,5

10

12

14

16

Vastagság
(mm)

Hosszúság(m)

0,060

1000

820

680

480

410

340

0,090

400

360

300

220

180

150

130

120

0,120

300

280

230

160

140

115

100

90

0,150

240

220

180

130

110

90

80

70

0,180

200

190

150

105

95

75

65

60

 

A táblázatban található szélességek és vastagságok ajánlott méretek, melytől eltérés egyedi igények szerint a gyártási programtól függően, változó teljesítési határidővel lehetséges.

A fóliákat tekercselés előtt kettő, négy vagy nyolc rétegben hajtjuk össze. Ettől függően az alábbi cséveszélességek adódnak:

Szélesség (m)

Cséve

4,2

5

6

8.5

10

12

14

16

Hossz

2Xhajtott kivitel

2200

2600

(mm)

4Xhajtott kivitel

1150

1350

1600

2200

2600

3100

2350

2600

8Xhajtott kivitel

1150

1350

1600

A talajtakaró fóliák szélessége 800 mm-től 2000 mm-ig terjedhet. A gyártható minimális vastagság 40 mikron.
A vásárló külön kérésére, a gyárthatóság vizsgálata után 2 métertől 4 méterig terjedő szélességi tartományban is van lehetőség bizonyos fóliatípusok gyártása.

 

VÁSÁRLÓI TÁJÉKOZTATÓ:
Tisztelt Vásárlónk !
Köszönjük, hogy megtisztelt bizalmával és a cégünk által gyártott TVK-heliofol fóliát választotta. A TVK-heliofol fóliák kiváló minőségét a kiemelkedő minőségű alapanyagok, a korszerű technológia, a több évtizedes gyártási tapasztalat és az 1993 óta működő ISO 9001 szerinti minőségbiztosítási, valamint az 1997-től bevezetett ISO 14001 szerinti környezetirányítási rendszer garantálja.

 

A fóliák minőségét és szavatolt élettartamát meghatározó tényezők közül azonban jelentősek azok is, amelyek a felhasználók kezében vannak.

 

Az alábbiakban szeretnénk néhány hasznos útmutatással szolgálni, amelyek követése tapasztalataink szerint megnöveli a fóliák szavatolt élettartamát, illetve tájékoztatást adunk a szavatossági feltételekről.

 

A fóliák szavatolt élettartamát számos körülmény befolyásolhatja. Ezek közül a legfontosabbak: a váz állapota, a fólia felhúzásának és a fólia használatának körülményei.

 

A váz állapota:
 • A váz kialakítása olyan legyen, amely nem okoz a fólián sérüléseket. Kerülni kell az éles, hegyes, laza szerkezeti elemeket.
 • A fóliával érintkező fém vázelemeknek simáknak, korróziótól mentesnek kell lenni. A vázelemeket horganyzással vagy festéssel kell a korróziótól védeni. Rozsdás vagy feketére festett váz használata tilos.
 • A horganyzás nem lehet érdes vagy pikkelyes.
 • A váz festéséhez olyan fehér festéket kell használni, ami a fóliát nem károsítja. Fekete és szerves anyagokat tartalmazó festék nem használható. A festéket teljes fedést biztosító rétegben egyenletesen kell felhordani.
 • A váz és a fólia közötti súrlódás csökkentése érdekében a váz fóliával érintkező felületeit natúr vagy fehér polietilén fóliacsíkkal hézagmentesen be kell tekerni.
 • A PVC váz használata nem ajánlott, tekintettel a vázszerkezet öregedése következtében a felületre migráló klórra, a klór fóliát jelentősen károsító hatása miatt.
 • Ha nem mellőzhető a PVC váz használata, különösen fontos a vázszerkezet fóliával érintkező részeinek betekerése natúr vagy fehér polietilén fóliával.
 • Amennyiben a klór migrációja olyan erős, hogy az a betekerésre használt fóliát is károsítja, le kell cserélni a PVC vázat, mert a sátorfólia rendeltetésszerű használata így nem biztosítható.
 • A váz fa elemeinek kezelésére csak olyan anyagok használhatók, amelyek a fóliát nem károsítják.
A fólia felhúzása:
 • A felhúzás előtti kicsomagoláskor ügyeljen arra, hogy a fólia sérülését elkerülje. A sátor környezetében tisztítsa meg a földet minden olyan tárgytól, amely a fóliát kiszúrhatja.
 • Ne húzza a földön a fóliát, ne lépjen rá, ne tegyen rá sérülést okozó szerszámokat, tárgyakat.
 • A fólia felhúzásának időpontját úgy válassza meg, hogy a környezeti hőmérséklet legalább 15 oC legyen. Ugyanakkor kerülje azokat a napszakokat és időszakokat, amikor a hőmérséklet ennél lényegesen magasabb. A nyári nagy melegben felhúzott fólia lehűlve túlzottan megfeszül és elszakadhat. A legmegfelelőbbek ebből a szempontból a kora tavaszi, késő őszi időszakok.
 • A fólia szavatolt élettartamát a használati ideje alatt a fóliát ért UV sugárzás mennyisége határozza meg. Ebből a szempontból a legkedvezőbb a fóliákat a késő őszi időpontban, pld. októberben felhúzni.
 • A fóliát a vázra feszesen kell felhelyezni, de nem szabad túlfeszíteni sem. A laza fólia mozog a vázon és kidörzsölődhet. A túl feszes fólia lehűléskor összehúzódik és elszakadhat.

A megfelelő fóliafeszesség jelei a következők:

 • a bordák kiemelkednek,
 • a fólia fénye jellegzetesen üvegszerű,
 • a fólia ütögetésre dobszerű hangot ad.
A fólia használata:

A fólia használata során a hosszú fólia élettartam elérése érdekében az alábbiakra kell figyelni.

 • Kerülje a növények és a fólia érintkezését.
 • Árnyékolásra és az árnyékolás lemosására ne használjon a fóliára nézve agresszív anyagokat, amelyek a fólia anyagát károsíthatják.
 • Ne égessen növényeket, gumi anyagokat a fóliasátron belül és kívül, a fóliasátor környezetében.
 • Kerülje a fólia érintkezését a különböző gépekkel, berendezésekkel (öntözés, fűtés).
 • A növényvédő szerek (gombaölő, rovarölő, stb.) mennyiségét csökkentse a lehető legkevesebbre. Különösen a klór, bróm és a kén tartalmú szerek erősen csökkentik a fólia szavatolt élettartamát.
 • Kerülje, hogy a növényvédő szerek a fóliára jussanak és a fólia és a váz találkozásánál összegyűljenek.
 • A növényvédő szerek használatát követően azonnal szellőztessen.
 • A talaj vegyszeres fertőtlenítését a fólia felhúzása előtt végezze el.
 • A csepegésgátolt fóliákat úgy kell felhúzni, hogy a fólián lévő nyomtatott azonosító kód a felhúzott fólián kívülről legyen olvasható.
Tájékoztatásul közöljük, hogy kereskedelmi forgalomba termékeinket a következő szavatossági feltételek érvényesítése mellett hozzuk.

 

Szavatossági feltételek:

A fólia típusjele

Szavatolt élettartam**

S0N, S0B, T0AF, T0AFR, EFR, ENR

Októberi használatba vétel esetén a használatba vételtől számítva 6 hónap, egyébként 4 hónap

S1N, S1NV (vegyszerálló), S1B, S1BC*, S1BCH*, S1F, S1WF, T1MF és más egyéves szavatolt élettartamra tervezett fólia

a használatba vételtől számított 12 hónap

S2N, S2ND, S2NH, S2N NOR, S2N (EVA), S2N M (metalocén LLDPE), T2MF és más kétéves szavatolt élettartamra tervezett fólia

a használatba vételtől számított 24 hónap

S3N, S3ND, S3NH, S3NNOR, S3W, S3N (EVA), S3N M (metalocén LLDPE), S3N EXTRA és más hároméves szavatolt élettartamra tervezett fólia

a használatba vételtől számított 36 hónap

S4N, S4NH, S4N (EVA), S4N M (metalocén LLDPE), S4N EXTRA, S4NC*, S4NHC* és más négyéves szavatolt élettartamra tervezett fólia

a használatba vételtől számított 48 hónap

**max. 120 Kly éves globálsugárzás esetén

 

A szavatosság érvényesítésének feltételei:
 • A fólia felhúzását megelőzően megengedett tárolási idő – a fóliatípustól függően – a fenti táblázatban *-gal jelölt típusoknál a gyártástól számított 6, minden más típusnál 12 hónap, amennyiben a fólia ettől későbbi időpontban kerül felhúzásra, a szavatossági idő a hajtásél menti vagy gyűrődés miatti szakadásra nem érvényesíthető, más jellegű hibára vonatkozóan a 6 vagy 12 hónapon túli idővel csökken. A fóliát napfénytől védett, száraz helyen kell tárolni.
 • A váz nem lehet rozsdás, érdes, fekete vagy sötét színre festett.
 • A váz fóliával érintkező felületei legyenek natúr vagy fehér polietilén fóliával betekerve.
 • Amennyiben szükséges, a fólia árnyékolásához árnyékoló hálót ajánlott használni.
 • A fólián vagy a fóliában növényvédő szerekből, illetve más anyagtól származó kén, klór, bróm és vas maradványok nem haladhatják meg az alábbi táblázat szerinti értékeket

  Szavatolt élettartam

  A fólián, vagy a fóliában maximálisan megengedhető „pro-degradáns” (kén, klór, bróm, vas tartalom) a szavatolt élettartam végén


  1 év

  200 ppm kén (S)
  15 ppm klór (Cl), bróm (Br)
  10 ppm vas (Fe)


  2 év

  400 ppm kén (S)
  30 ppm klór (Cl), bróm (Br)
  20 ppm vas (Fe


  3 év

  800 ppm kén (S)
  40 ppm klór (Cl), bróm (Br)
  30 ppm vas (Fe)


  4 év

  1000 ppm kén (S)
  50 ppm klór (Cl), bróm (Br)
  30 ppm vas (Fe)

  • Amennyiben árnyékoló festéket használ, a szavatossági igény nem érvényesíthető az árnyékoló festék fóliát károsító, ún. „pro-degradáns” vas és réztartalma miatt.
  • A rendkívüli időjárási körülmények okozta fóliasérülések esetén a szavatossági igény nem érvényesíthető. Ilyennek számítanak az 56 km/órát meghaladó szélsebesség, illetve vastagabb hórétegből adódó hóterhelés.
  • A szavatosság érvényesítéséhez szükséges és elengedhetetlen feltétel a vásárlás idejét igazoló számla bemutatása, aminek tartalmaznia kell:
   • a vevő nevét,
   • a vevő címét,
   • adóazonosító számát,
   • a fólia pontos típusát, méretét,
   • a fólia gyártási időpontját a kódszámmal Kérjük, mind a kiskereskedőket, mind Önt, mint vásárlót, hogy feltétlenül írják fel, akár kézzel, is a gyártási időpontot a kódszámmal a számlára.

   Ha esetleg a fólián nem talál nyomtatott azonosító kódot a csomagolófólián lévő termékkísérő címkét kell a számla hátoldalára felragasztania.

  A szavatosság terjedelme:

  A gyártó által vállalt szavatosság csak az általa gyártott fóliára terjed ki. Nem vonatkozik az egyéb kapcsolódó költségekre (munkadíj, terménykár, termeléskiesés, minőségromlás, stb.).


  A szavatosság teljesítése:

  A gyártó a reklamáció helyszíni vizsgálatát a beérkezéstől számított 7 munkanapon belül kezdi meg, és ennek eredményétől függően dönt a reklamáció rendezéséről. Amennyiben a reklamáció elbírálása helyszíni
  vizsgálattal, vagy az azt követő laborvizsgálattal további 7 munkanapon belül nem valósítható meg, a gyártó külön írásos tájékoztatással él a vevő felé. Az elfogadott szavatossági igényeket a gyártó az általa gyártott fólia pótlásával vagy jóváírással teljesíti az alábbiak szerint:

  • A 4-6 hónap szavatosságú fóliák meghibásodását jogos reklamáció esetén – a vásárló kérése alapján – minden esetben minőségi cserével vagy jóváírással kívánjuk rendezni.
  • A 12-24-36-48 hónap szavatosságú fóliák tekintetében:
   • ha a fólia tönkremenetele a szavatolt élettartam 50 %-ának elérése előtt következik be, akkor a gyártó alapvetően a fólia cseréjét tekinti a rendezési módnak,
   • ha a fólia tönkremenetele a szavatolt élettartam 50 %-ának elérése után következik be, akkor az érdekelt felek (gyártó, nagykereskedő, vásárló) a meghibásodás jellegének függvényében közösen döntenek a fólia cseréjéről vagy a hátralevő élettartammal arányos jóváírásról.
    ha a fólia tönkremenetele a szavatolt élettartam 50 %-ának elérése után következik be, akkor a hátralévő szavatolt élettartammal arányos jóváírással (aminek a mértékét az aktuális jelenlegi értékkel kell kiszámítani) rendezendő a reklamáció.
   • Teendők minőségi hiba észlelése esetén:

    Ha esetleg minőségi hibát észlel, kérjük, hogy a bejelentést a kereskedő felé a meghibásodás kezdetekor azonnal tegye meg, küldje el a vásárlást igazoló számlát, aminek tartalmaznia kell a vevő azonosító adatain kívül a fólia pontos típusát, méretét, gyártási idejét. Ellenőrizze, hogy a számlára felírta-e a fólia kódszámát és a felírt kódszám azonos-e a meghibásodott fólián található kódszámmal, jelezze mikor vette használatba a fóliát, mikor jelentkezett a hiba, és milyen a hiba jellege.


  Bízunk benne, hogy javaslataink betartása esetén fóliáink minőségével elégedett lesz, és termékeink kiemelkedő terméseredmények eléréséhez segítik Önt.

  Tiszaújváros, 2021. december 1.


  PARTIUM ’70 Zrt. Tiszaújvárosi Gyára
  3580 Tiszaújváros, Gyári út, TVK-Ipartelep, hrsz. 2117/14.
  3581 Tiszaújváros, Pf. 254.
  Telefon: 49/521-740